CONTACT: 0111 692442 / REDACTIE@TIJDSCHRIFTSD.NL

logo Tijdschrift Schouwen-Duiveland

Eerste jaargang, nr. 1

Inhoudsopgave

Verschuivende vensters 5
Een vaste rubriek met informatie over sociaal-economische ontwikkelingen op en rondom Schouwen-Duiveland.

Hoe ver is Schouwen-Duiveland eigenlijk? 6
Als je in Delft hebt vergaderd en je na afloop van de vergadering naar Purmerend moet, zegt niemand iets. Maar als je zegt dat Zierikzee je bestemming is, kijken ze je meewarig aan. Terwijl de afstanden nauwelijks verschillen…

Nee, het zit de agrariërs niet mee 9
Groententeelt kan niet of nauwelijks omdat je met het brakke water in de sloten niet kunt beregenen; toenemende concurrentie uit de landen van de EU drukt de prijzen van de traditionele producten, milieumaatregelen tasten bedrijfsrendementen aan en branchevreemde activiteiten conflicteren met de bestemming van het bedrijf.

Alles draait om kwaliteit, maar wil men er nog voor betalen? 12
In Nieuwerkerk (tussen Bruinisse en Zierikzee) aan de N59 staat het bedrijf van Wout Wandel c.s. Sinds 1892 neemt men werken op het gebied van de GWW aan. Vroeger vrijwel uitsluitend op Schouwen-Duiveland, nu regionaal, nationaal en internationaal. Nieuwste ontwikkeling: gecertificeerde verwerking van bouw- en sloopafval, van groen en grond. Recycling anno 2000. Een mooi bedrijf.

Theo Voorzaat: surrealist, magisch realist of hedendaags realist? 15
Op een boogscheut afstand van de Grevelingen woont en werkt de tot internationale faam geraakte schilder Theo Voorzaat, vastlegger van het breukvlak in onze beschaving, heraut van het licht. Hoort hij bij een stroming in de schilderkunst of is hij een individualist die school maakt?

In de Westhoek wordt gezweefvliegd 18
Eigenlijk is het een kwestie van elegant vallen, dat zweefvliegen. Maar stromen warme lucht kunnen leiden tot een negatieve val en dus stijgt het zweefvliegtuig. Zo kan het afstanden overbruggen die er niet om liegen. Op het vliegveld Haamstede worden luchtsporters getraind.

Samenvattingen in Engels, Duits en Frans 21
Summary, résumé, Zusamenfassung

“Wat doen we nou met…?” En het antwoord daarop. 22
Onder de rubriek ‘incentive trips’ in naslagwerken zal men het niet vinden. En onder Sterkenburg Guiding Services staat het nog maar ternauwernood in de telefoongids. Hoe gevoel voor schoonheid leidt tot een opmerkelijke bedrijfsactiviteit.

Tijdschrift Schouwen-Duiveland